Blogi

Tilintarkastuksen muistilista: osakeyhtiö, yhdistys

Image

Tilintarkastuksen muistilista: osakeyhtiö, yhdistys tai muu toimija – nämä kannattaa jokaisen pitää mielessä

Tilintarkastuksessa tarkastetaan yrityksen, yhdistyksen, muun yhteisön tai säätiön kirjanpito, tilinpäätös ja hallinto. Tästä artikkelista löydät laatimamme muistilistan siitä, mitä esimerkiksi yhdistyksen tai osakeyhtiön tilintarkastukseen vaaditaan, ja milloin tilintarkastus on suoritettava.

Tilintarkastuksen tavoitteena on saada kohtuullinen varmuus siitä, ettei tilinpäätökseen sisälly olennaisia virheitä ja että tilinpäätös antaa oikean ja riittävän kuvan yhteisön toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta. Hallinnon tarkastuksessa varmistetaan, että yhteisö on noudattanut sitä koskevia lakeja. 

Kun osakeyhtiön tai yhdistyksen kirjanpito on hoidettu tilikauden aikana huolellisesti ja kaikkien lakien, ohjeiden ja hyvän kirjanpitotavan mukaan, antaa se hyvän pohjan tilintarkastukselle. Huolellinen valmistautuminen tilintarkastukseen sujuvoittaa tilintarkastusprosessia ja helpottaa tilintarkastajan työtä (mikä voi näkyä myös tilintarkastuksen laskutuksessa). 

Pienen osakeyhtiön tai yhdistyksen parissa toimittaessa tilintarkastus ei välttämättä ole kaikille ennestään tuttu asia. Sujuvaa tilintarkastusta varten kannattaakin osata varautua muistamalla nämä avainkohdat: 


Mitkä ovat keskeisiä asioita tilintarkastuksessa sujuvuuden kannalta?

 ● Varaudu tekemään tilintarkastajalle selvitys yrityksesi keskeisimmistä prosesseista, kuten myynti- ja ostoprosessi, vaihto-omaisuuden prosessi, palkkaprosessi ja kuinka taloushallinto on yrityksessäsi järjestetty. Tilintarkastajan tehtävänä on arvioida, voiko yhteisön prosesseihin liittyä tahaton tai tahallinen virhe ja niihin liittyviä riskejä. Mitä suurempi riski virheeseen liittyy, sitä enemmän niihin kohdennetaan tarkastustoimenpiteitä. Erilaisia tarkastustoimenpiteitä voivat olla mm. 

-Johdon ja henkilökunnan haastattelut 

-Tositteiden ja asiakirjojen tutkiminen 

-Tilintarkastaja voi pyytää vahvistuksia kolmansilta osapuolilta ja havainnoida yhtiön toimintaa 

-Lukujen täsmäytykset ja kontrollien testaukset. 


● Muistathan, että liiketapahtumien kirjauksista on saatavilla Kirjanpitolain 2. luvun 5§:n mukainen tosite. Etenkin muistiotositteista tilintarkastaja voi tehdä täsmäytyslaskelmia, joiden vientien liitteeksi kannattaa tallentaa laskelmat, joista selviää liiketapahtuma, summa ja sen perusteet. 


 ● Huolehdithan, että kaikki tarvittava tieto on lisätty tilinpäätöksen toimintakertomukseen ja liitetietoihin. Näiden tarkemmasta sisällöstä löydät kirjanpitolain 3. luvun 1a§:stä (toimintakertomus) ja Kirjanpitoasetuksen 2. luvun kohdasta (liitetiedot) tai PMA:n 3. luvusta. 


 ● Kaikkien tilikauden hallinnon pöytäkirjojen tulee olla aineistossa allekirjoitettuina. Lisäksi tilintarkastaja tarvitsee seuraavan tilikauden pöytäkirjat ainakin tilinpäätöksen käsittelystä ja mahdollisista muista seuraavan tilikauden olennaisista asioista. 


● Myös mahdolliset kauppakirjat, sopimukset ja muut tärkeät dokumentit tilikauden ajalta tulee sisällyttää. 


● Huolehdi myös, että kaupparekisteriote on ajan tasalla ja rahanpesulain velvoittama edunsaajailmoitus on tehty. 


● Muistathan, että vaihto-omaisuudesta on oltava laadittu allekirjoitettu nimikekohtainen varastolistaus 


 ● Tarkista, että kassakirja on laadittu Kirjanpitolain 2. luvun 4§:n mukaan. Käteisellä rahalla suoritetut maksut on kirjattava päiväkohtaiseen järjestykseen ja että kassakirja on allekirjoitettu Tilintarkastus voidaan suorittaa asiakkaan tiloissa, tilitoimistossa ja etänä. Tärkeintä on, että tilintarkastajalla on pääsy yhteisön kirjanpitoon. Mikäli kirjanpitoaineistosi on vielä paperisena, huolehdi, että kaikki tarvittavat dokumentit ovat mukana helposti ja kirjanpidosta johdettavissa tositteelle. 


Milloin tilintarkastus on suoritettava ja milloin se on valmis? 

Yhteisössä ja säätiössä valitaan tilintarkastaja ja toimitetaan tarkastus sen mukaan, mitä tilintarkastuslaissa säädetään. Muiden kuin säätiöiden osalta, esimerkiksi osakeyhtiön tilintarkastuksessa, tulee tarkastus suorittaa aina, kun lain vaatimat rajat ylittyvät. 

Nämä rajat määrittävät, milloin tilintarkastus on suoritettava. Sekä päättyneellä että sitä välittömästi edeltäneellä tilikaudella on oltava täyttynyt kaksi ehtoa seuraavista: taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa, liikevaihto tai sitä vastaava tuotto ylittää 200 000 euroa tai palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä. 

Tilintarkastus on valmis, kun tilintarkastaja on hankkinut riittävästi tilintarkastusevidenssiä siitä, että tilinpäätös on olennaisilta osin oikein laadittu. 

Viimeistään päätösvaiheessa tilintarkastaja kommunikoi kanssasi tekemistään havainnoista ja muista asioista. Ennen tilintarkastuskertomuksen antamista tilintarkastaja pyytää sinulta myös ns. vahvistusilmoituskirjeen. 

Tilintarkastus päättyy siihen, että saat tarkastuksesta tilintarkastuskertomuksen ja tilintarkastajan allekirjoittaman tilinpäätöksen. 


Pienen osakeyhtiön tai yhdistyksen tilintarkastus on vaivaton toimenpide 

Tilintarkastuksessa luotettava ja kokenut tilintarkastuspalvelu on tarpeen. Auktorisoidut tilintarkastajat hoitavat toimenpiteen asiantuntemuksella. Kun huomioit tässä listaamamme tarpeet tilintarkastusta varten, ei tilintarkastuksen tarvitse olla tavattoman monimutkainen toimenpide. Tarkastajamme ohjaavat sinut prosessin läpi, jos edessä on esimerkiksi yhdistyksen tai osakeyhtiön ensimmäinen tilintarkastus. 

JTT Audit antaa mielellään tarjouspyynnön sinun organisaatiosi tilintarkastusta varten. Yhteyden otat helpoiten lomakkeella sivuillamme.

Tiina Mähönen

Tilintarkastuksen asiantuntija 
050 384 7355 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.